Recht in Balans

Bomenadvocaat geeft bomen bestaansrecht

Eigenlijk zijn bomen vogelvrij in ons juridisch systeem…

Als milieurechtadvocaat voert Digna de Bruin regelmatig procedures tegen overheden over het al dan niet kappen van bomen.

“Ik ben bezig met maatschappelijke thema’s, waaronder onze leefomgeving. Ik word ook wel bomenadvocaat genoemd.”

Ze zit in de juridische denktank van een project van twee kunstenaars die zich tijdens de Dutch Design Week tot voogd hebben benoemd van een groep jonge bomen. Ze willen zorgen dat die bomen ongestoord ergens tweehonderd jaar kunnen staan. Eigenlijk zijn bomen vogelvrij in ons juridisch systeem, want het bestemmingsplan en de eigendom van de grond veranderen regelmatig.

“We gaan met alle betrokkenen ons eigen contract maken, eigen wetgeving, waarin we beschrijven hoe we die bomen kunnen laten floreren.’ Het experiment leidt tot een filosofisch gesprek over de vraag of bomen ‘recht’ hebben op bos. ‘Vanuit het besef dat bomen voor ons heel belangrijk zijn. Hoe ga je dat regelen? Die vraag is interessant. Waarom kan het niet zo zijn dat de aarde of de bomen of de dieren bepaalde rechten hebben? In Nieuw-Zeeland heeft een rivier rechtspersoonlijkheid gekregen. Wij geven nv’s en bv’s ook rechten en plichten. Niet dat bomen dezelfde rechten moeten krijgen als mensen, bv’s en nv’s, maar ze hebben voor mij wel ‘bestaansrecht’. Dat is geen absoluut recht maar ook geen lege huls.”

 

Bomenadvocaat geeft bomen bestaansrecht Digna de Bruin Advocatuur

Bomenadvocaat Digna zegt dat ze problemen wil oplossen, maar zegt niet elke advocaat dat?

“Ik denk dat de meeste advocaten om die reden voor dit vak gekozen hebben. Gaandeweg deformeren we toch wel enigszins…
Het geld wordt belangrijk, je bent een professionele zorgenmaker geworden, en raakt steeds verder af van je oorspronkelijke doel.”

Voordat je een goed contract krijgt, moet je eerst contact hebben

Een dichtgetimmerd groot contract geeft een soort schijnzekerheid, maar het helpt niet bij het oplossen van problemen. We waarschuwen voor alles, maar helpen wij daar onze cliënt mee? Waar je op focust, wordt groter, dus ook angst. Of iets een succes wordt, zit juist vaak in zachtere elementen, zoals hoe partijen samenwerken…

 

Lees het volledige artikel ‘Frisse Neus Digna de Bruin Jurist in communicatie’ in het Advocatenblad maart 2017
Door: Erik Jan Bolsius

Lees ook het interview ‘Missie van een bomenadvocaat’ over het recht van alle levende organismen.

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.