Recht in Balans

Digna introduceert Duurzaam Contracteren

Digna de Bruin maakt zich sterk voor duurzaam contracteren

Ze geeft masterclasses en workshops waarin ze ondernemers, advocaten, bedrijfsjuristen en mediators inzichten en praktische tools aanreikt voor het opstellen van ‘duurzame contracten’ en de begeleiding tijdens dit proces. Speerpunt bij duurzaam contracteren: maak de contracten voor mensen/bedrijven die ermee moeten werken. Daarmee laat Digna de tijd dat de ene voor de andere jurist een contract opstelt bewust achter zich en stelt duurzame contracten op in samenspraak met mensen en bedrijven die hiervoor kiezen.

Dialogue Masterclass Duurzaam Contracteren Digna De Bruin

Digna introduceert Duurzaam Contracteren bij leden Algemene Raad, Beroepsopleiding CPO en vertegenwoordigers van de Nederlandse Orde van Advocaten.

DUURZAAM CONTRACTEREN IN EEN VERANDERENDE WERELD

Er is een kentering gaande in het juridisch domein. We leven in een wereld met elkaar in rap tempo opvolgende technologische en maatschappelijke ontwikkelingen en verlies van vertrouwen in instituties zoals banken. De wetgever kan al die ontwikkelingen maar moeizaam bijbenen. Laat staan juristen en advocaten die de wetgeving moeten toepassen. Partijen die met elkaar in zee gaan kunnen minder rekenen op heldere wetten. Zij zullen hun zaken zelf goed en het liefst duurzaam in contracten moeten vatten, in ‘bewuste contracten’.

GEHEEL

Maar er is meer aan de hand. Er sluimert onvrede over de huidige werkwijze van juristen. Over discrepantie tussen ‘recht’ en (de beleving van) ‘rechtvaardigheid’. Over het niet aansluiten van contracten bij de business en de waarden van betrokken partijen. De huidige rechtspraktijk hanteert vrijwel uitsluitend overeenkomsten met als hoofddoel het afdekken van risico’s voor als het misgaat en het vastleggen wie dan aansprakelijk is. Bij het opstellen van een overeenkomst is niet het geheel, maar het eenzijdige belang van de cliënt leidend, ten koste van de ander. Duurzaam contracteren breekt met deze traditie.

INTEGRATIVE LAW

Internationaal ontstaat een andere, meer duurzame benadering, die van ‘integrative law’. Met als uitgangspunt win-win: creativiteit en samenwerking, duidelijkheid, openheid, ‘gewoon’ taalgebruik met zo min mogelijk jargon, vertrouwen en een goede relatie. Dat vraagt andere competenties van juristen. Het vraagt proactief, duurzaam of waardegeoriënteerd contracteren met conscious, gebalanceerde of waardegedreven contracten als resultaat.

TRUSTED ADVISOR

Bij bewust contracteren bouwen partijen een sterke relatie met elkaar op, op basis van een gedeelde visie, missie en waarden. De focus hierop bij de start van een contractuele verbinding vormt een belangrijk kader om eventuele conflicten zelf op te lossen en niet te verzanden in een eindeloze juridische strijd, die de relatie vertroebelt en waar partijen niet beter van worden. Deze manier van werken past helemaal binnen het concept van ‘trusted advisor’.

In oktober 2015 gaf Digna de eerste masterclass over bewust contracteren, samen met de Amerikaanse Kim Wright, auteur van de bestsellers ‘Lawyers as peacemakers’ en ‘Lawyers as changemakers’. In het overzicht hieronder ziet u welk vervolg dit belangrijke werkterrein krijgt in 2016.

Conscious contracts in 2016

• 20 januari 2016: presentatie voor het Samenwerkingsverband Oosterschelde regio, (WMO Oosterschelde regio) en bestuurs- en directieleden van de gecontracteerde zorgaanbieders. Onderwerp: ‘Conscious Contracts’, een duurzame manier van contracteren, gebaseerd op waarden en vertrouwen. Waar wordt u door geraakt?
• 12 april 2016: lezing voor het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologie) in Utrecht
• 24 juni 2016: masterclass conscious en visual contracts ‘Duurzame Contracten – Helder in Beeld’ samen met Susanne van der Meer van Legal Visuals (Nederlands gesproken, exacte datum volgt, organisatie via Dialogue)
• 20 oktober 2016: masterclass ‘Conscious Contracts’ samen met Kim Wright (Engels gesproken, organisatie via Dialogue)
• 25 november 2016: lezing over nieuwe advocatuur voor het (Vlaams) ‘Juridisch Collectief’ in Mechelen. Deze groepering van juristen wil bemiddeling en op bemiddeling geïnspireerde praktijken promoten in de juridische wereld. Digna houdt deze lezing op uitnodiging van Prof. Eric Lancksweerdt, auteur van het boek ‘De menskracht in het recht’.

NB Voor een (in house) cursus en/of lezing kunt u Digna persoonlijk benaderen via

E-mail digna@rechtinbalans.nl

Op de hoogte te blijven van innovaties binnen de advocatuur door Digna De Bruin Advocatuur & Mediation

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.