Recht in Balans

Duurzaam contracteren bij plannings- en bouwprocessen

De kracht van Duurzaam contracteren

‘Duurzaam’ is de nieuwe benadering van contracteren bij langetermijnprocessen in deze snelveranderende wereld met steeds meer kortetermijndenken.

Langetermijnprocessen als architectonische, stedenbouwkundige en landschappelijke realisatie staan onder druk in de snelveranderende wereld waarin maatschappelijke, culturele en technologische ontwikkelingen elkaar voortdurend opvolgen. De snelle ontwikkelingen tijdens deze processen roepen onzekerheid en wantrouwen op. Snelle ontwikkelingen weerspiegeld in steeds zwaardere regelgeving en eindeloze contracten die de relaties tussen betrokken partijen regelen.

Bestond een overeenkomst voorheen als eerste uit een technische beschrijving om de te realiseren kwaliteit vast te leggen, tegenwoordig overvleugelen algemene, particuliere en andere bijzondere contractuele voorwaarden de oude ‘kernfunctie’. Dit leidt tot voornamelijk eenzijdige contracten, vaak van bovenaf opgelegd.  Deze contracten bieden weinig ondersteuning als het daadwerkelijk tot een conflict komt en de partijen niet (meer) naar een gezamenlijke constructieve oplossing zoeken.

Duurzaam contracteren is een ‘terug naar de basis’-aanpak

In een vroeg stadium vormen essentiële vragen die basis. “Wat is de opgave en de rol van de opdrachtgever?”, “Wat is het antwoord van architecten, ingenieurs en specialisten die het ontwikkelingspotentieel en de inzet van het project blootleggen?”. “Hoe realiseert de bouwonderneming deze uitkomsten?”. Kortom, “Wat is het gemeenschappelijke en grensoverschrijdende doel?”

Natuurlijk vraagt deze methode moed, want de ene partij zal zijn eisen aan de realiteit van de andere partij moeten aanpassen. Maar uiteindelijk schept bewust contracteren voorwaarden voor een duurzame samenwerking met een duidelijke rolverdeling en een haalbaar gezamenlijk doel.

Door Dagmar Driebeek, architecte EPFL, d4 atelier d’architecture – Lausanne

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.