Recht in Balans

Duurzaam contracteren beschreven in Tijdschrift Conflicthantering

Duurzaam contracteren of Conscious contracts, leidraad voor toekomstgerichte mediators

Digna de Bruin schreef samen met collega-mediator Wendy Pekelharing een artikel over Duurzaam Contracteren; de nieuwe manier van contracteren in het tijdschrift voor Conflicthantering, mei 2016.

Conscious contracts stimuleren partijen sterke relaties met elkaar op te bouwen en op basis van gedeelde visie, missie en waarden een samenwerking aan te gaan. Digna en Wendy laten de mogelijkheden van duurzaam contracteren zien, waarbij ze zich vooral richten op mediators.

Bij duurzaam contracteren kies je voor ‘slim’ vertrouwen, hetgeen overeenkomt met een goed ontwikkeld beoordelingsvermogen. Vertrouwen heeft een direct effect, als het vertrouwen in de samenwerking toeneemt neemt ook de snelheid toe en nemen de kosten af. Een eyeopener is wellicht dat Stephen M. Covey de onder juristen gebruikelijke grondhouding van wantrouwen en hoge analyse gebaseerd op eigen beperkte waarneming typeert als een groot risico.

Kans op geschillen aanzienlijk kleiner dan bij traditionele contracten

Bij duurzaam contracteren, met name interessant als het gaat om duurovereenkomsten bijvoorbeeld in de zorg, vastgoed of bij particulieren met samenlevingscontracten is de intentie dat de samenwerkingspartijen zelf hun misverstanden zoveel mogelijk oplossen of dat zij kiezen voor alternatieve geschillenbeslechting.

Voor mediators is duurzaam contracteren een kans om het werkterrein uit te breiden;

  • in mediatorgesrekken met clïenten als begeleider voordat er een conflict is
  • je beperkt jezelf niet tot een belangeninventarisatie zodat ook onderliggende waarden aan bod komen
  • resultaten van mediationproces worden op meerdere niveaus; cognitief, gevoelsmatig en intentioneel in vaststellingsovereenkomst verankerd.

Tijdschrift voor Conflicthantering

Lees meer over de elementen die zowel voor begeleider als betrokken partijen belangrijk zijn in het volledige artikel.

Bron:  Tijdschrift Conflicthantering, uitgave mei 2016
Auteurs: Wendy Pekelharing, MfN registermediator verbonden aan Dialogue te Bussum en Digna de Bruin, MfN registermediator te Baarn

 

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.