Recht in Balans

Bij geschil beide partijen tot hun recht laten komen

“Leven is bewegen, in wat voor richting ook.
Alleen degene die niet beweegt, komt niet aan”

Deze stelling van Samuel L. Louis inspireert mij om steeds opnieuw te zoeken naar verdieping en verbetering. Hierdoor scherp ik mijn visie aan en beschik ik zo langzamerhand ook over andere dan ‘standaard’ advocatencompetenties naast inhoudelijk-juridische kennis. Het komt er niet altijd van mijn voortschrijdende visie te delen.

Visie op juridische conflicten

In mijn advocatenpraktijk kom ik regelmatig geschillen tegen waarbij ik denk: “Hier moet je niet mee naar de rechtbank; dit kan veel beter tussen de partijen onderling worden opgelost.” Zeker in gevallen waarbij mensen ook later nog met elkaar verder moeten. Maar ik vind het hoe dan ook belangrijk dat beide partijen zich gehoord voelen en dat er ruimte is voor hun meningen én gevoelens. Vaak was ik dus al bezig met ‘mediation’. Recent ben ik MfN-gecertificeerd mediator geworden. MfN is de nieuwe naam van het NMI (Nederlands Mediation Instituut). Kijk op www.mfnregister.nl voor meer achtergronden.

Recht in Balans

In mijn ogen is de traditionele advocatuur vooral gericht op, op welke wijze dan ook, ‘je gelijk halen’. Bij mij groeit gaandeweg het besef dat bij een geschil beide partijen letterlijk tot hun recht moeten kunnen komen. Ik neem in Nederland het voortouw in een internationale beweging van advocaten en mediators, die vanuit ditzelfde besef opereren. Ik vat dit gedachtegoed samen onder de noemer ‘Recht in Balans’. Kijk op mijn website www.rechtinbalans.nl voor meer informatie.

Door het tijdschrift Happinez ben ik geïnterviewd over mijn visie op (juridische) conflicten, de intentie waarmee ik werk en de advocatuur. Het interview is gepubliceerd in de rubriek ‘Down to Earth’, Happinez nr. 6. Ik stuur het interview mee.

Happinez Down to Earth Digna de Bruin

Voor vragen of een uitwisseling van (evoluerende) ideeën en suggesties ben ik natuurlijk altijd beschikbaar.
Graag tot een volgende keer.

Digna de Bruin

Sorry, comments are closed for this post.