Recht in Balans

Herstelrechtdebat in Amsterdam

Wat gebeurt er in Nederland? Wie is wie in de lokale integrative law beweging?

Een kleine compilatie door Ainy Smith en Kim Wright

Herstelrecht als duurzame oplossing

Op dinsdag 21 april 2015 woonden we (Kim en Ainy) een de conferentie bij in De Rode Hoed; een debat over herstelrecht in de praktijk onder leiding van Clairy Polak.
Aanwezig waren ook Annemarie Penn, Jeroen Recourt en Klaartje Freeke, John Blad en Wiel Erens. Alex Brenninkmeijer reikt de Bianchi Prijs uit aan personen die zich hebben ingezet voor het herstelrecht.

Herstelrecht, het beperken van de schade

“Het herstelrecht gaat over het (anders dan enkel juridisch) oplossen van conflicten die zich in de samenleving voordoen zoals burenruzies, echtscheidingen, en ook misdrijven. Dader en slachtoffer spreken onder begeleiding met elkaar en beantwoorden vragen van het slachtoffer. Zij proberen zo de schade te beperken.
Sinds de eerste debatavond georganiseerd door de Bianchi Herstelrecht Stichting in de Rode Hoed, heeft de invoering van het herstelrecht in Nederland een indrukwekkende vlucht genomen. Het is een erkend onderdeel van slachtofferbeleid, er is een wettelijk basis voor gevormd, en er worden bij een aantal rechtbanken pilots mediation uitgevoerd. Er zijn jongerenrechtbanken voor conflictbemiddeling op scholen. Bovendien is er een initiatiefnota van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA over de toepassing van herstelbemiddeling binnen het strafrecht.”

Zie het evenement op de website van De Rode Hoed

Bijeenkomst in Amsterdam, zondag 19 april 2015

Gastvrij verwelkomd door Anna Van Der Leeuw was het goed om op te merken dat zoveel drukbezette advocaten uit de lokale gemeenschap, die zich bezighouden met ‘integrative law’ zich vrij konden maken om op zo’n korte termijn samen te komen.

De bijeenkomst was levendig en actiegericht. Diverse vervolgacties zijn ingepland!
Naast Anna en Digna de Bruin waren aanwezig: Alexander de Savornin Lohman. Hij introduceerde het concept ‘duurzaam recht’ in Nederland. Alex is voorzitter van ‘Sustainable Justice). Ook de business partner Jaap van Straalen en Meta Vaandrager, rechter bij de Rechtbank Amsterdam, waren aanwezig.

Onze zeer gewaardeerde Femke Wijdekop was aanwezig. Zij blinkt uit als ‘Advocaat van de Aarde’!
Femke heeft een TED-talk gehouden over hoe Recht onze relatie met de Aarde kan herstellen. Ze werd onlangs nog genoemd in een nieuwsbericht over een klimaatveranderingsrechtszaak (de Urgenda-zaak), pleitend voor de rechten van onze toekomstige generaties.

Sonja Ortmans was ook aanwezig. Sonja Ortmans bracht in 2003 een bezoek aan Bill van Zyverden, grondlegger van de holistische advocatuur en oprichter van de International Alliance of Holistic Lawyers (IAHL). Ze verliet het recht om zich fulltime te wijden aan het schrijven van boeken. Ze schreef een boek, genaamd: ‘Recht uit het hart, Een zoektocht naar holisme en compassie in het recht’ (Uitgeverij De Zaak, 2012). Het bezoek aan Bill van Zyverden komt hierin uitgebreid aan bod.

Klaartje Freeke is partner bij Freeke & Monster. Klaartje startte een mindfulness training aan de Universiteit van Amsterdam, gefaciliteerd door Charlie Halpern. Zo’n 120 mensen, waaronder advocaten en rechtenstudenten, wonen regelmatig de training bij.
De zakenpartner van Klaartje is Wikke Monster. Ik ontmoette haar op de herstelrechtconferentie. Wikke houdt zich gepassioneerd bezig met vergeving en compassie.

Petra Slingenberg, advocaat en mediator en oprichter van advocatenkantoor Delissen Martens kwam naar onze bijeenkomst vanuit Den Haag. Zij is gespecialiseerd in het Familierecht en Mediation en hanteert ook een integratieve aanpak; Holistic Law. Zij heeft o.a. het eerste Scheidingscafé in Nederland opgezet samen met Bert Ruitenbeek, psycholoog en mediator.

Minne van Woersem verruilde de advocatuur voor het beroep van massagetherapeut. Zodra hij hoorde over earth law, werd hij geïnspireerd om het recht weer op te pakken met vooruitzicht op kwaliteitsverbetering en bescherming van de aarde.

Fadime Kilic is een mensenrechten advocaat, oorspronkelijk uit Turkije. Haar website toont een compleet vrouwelijk team en zij zegt: “Wat wij met elkaar delen als team, is onze liefde voor het beroep en onze betrokkenheid bij de problemen die wij onder onze hoede krijgen. We streven enkel een doel na en dat is de beste oplossing voor onze klanten… Met onze passie voor originele oplossingen, ons analytisch vermogen, onze vastberadenheid en onze moed maken wij de advocatuur tot een creatief beroep.”

Te gast bij Digna

Het interview met Digna de Bruin in het magazine Happinez over rechtvaardigheid en waardigheid heeft veel aandacht gekregen. Advocaten die in de veronderstelling verkeerden er alleen voor te staan vonden Digna naar aanleiding van deze publicatie. Ook bedrijven, die de holistische aanpak van Digna aanspreekt, weten de weg naar Digna te vinden. Digna voert momenteel een rechtszaak om honderden bomen te beschermen tegen vernietiging ten behoeve van een eventuele uitbreiding van een golfbaan.

Digna werkt samen met Kim Wright aan een duurzame benadering van contracteren. Zij geven binnenkort een Masterclass ‘Bewuste Contracten’ bij Dialogue BV te Bussum.

Tijdens onze eerste avond bij Digna thuis waren we met een klein gezelschap. We raakten in een levendige conversatie met een van Nederlands bekende advocaten. Er zijn plannen voor een interessant programma over bewust contracteren (conscious contracts) in zijn kantoor in 2016.

Op vrijdag 9 oktober 2015 houden Kim en Digna de Masterclass Bewuste Contracten, Conscious Contracts bij Dialogue in Bussum. Voor deze masterclass zijn opleidingspunten te verkrijgen. Deze workshop wordt in het Engels gegeven.

Compilatie door Ayni Smith en J. Kim Wright, 2015

Het originele, Engelse artikel verscheen als eerste op Cutting Edge Law

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.