Recht in Balans

Holistische, probleemoplossende advocatuur en mediation

Digna de Bruin, Pionier op het gebied van holistische, probleemoplossende advocatuur en mediation, yogadocent, onafhankelijk denker, ondernemer en verbinder

In elk nummer gaat Happinez in gesprek met een inspirerend mens, iemand die de handen uit de mouwen steekt voor een betere wereld. Advocaat Digna de Bruin doet dat door in haar werk op haar hart te vertrouwen. Ze gelooft oprecht in ‘soft power’.

Digna de Bruin Happinez 6 2014
Fotografie: Inga Powilleit

‘Ik ben in de eerste plaats mens en daarnaast advocaat’

“Net als veel anderen begon ik vanuit idealisme aan mijn rechtenstudie. Voor mij waren rechtvaardigheid en waardigheid – de betekenis van mijn naam – daarin leidend. Veel advocaten raken echter dat gevoel van idealisme al snel kwijt, omdat ze worden gedwongen tot eindeloze formele verweren die er niet op zijn gericht het recht te laten zegevieren, maar mazen in het net te vinden of de procedure te vertragen. Dit is niet alleen frustrerend voor de advocaten, maar ook voor de cliënten…

Kiezen voor een onorthodoxe benadering kan ook helpen

In een moeizaam verlopende zaak heb ik de advocaat aan de andere kant eens veel sterkte gewenst, omdat ik tussen de regels door begreep dat haar kind in het ziekenhuis lag. Ineens waren we mensen en kon de zaak vlot worden getrokken door een ‘damesvoorstel’ te doen; dat wil zeggen niet onderbouwd, puur op het gevoel en slechts een week geldig. De dynamiek werd heel anders en we hebben de zaak snel kunnen oplossen. Ik ben in de eerste plaats mens en daarnaast advocaat, en niet andersom…

Een waardige oplossing voor alle betrokken partijen

In plaats van sturend en manipulerend te zijn in gesprekken, zet ik ook andere technieken in, zoals het ‘lege midden’, zoals dat zo mooi in het taoïsme wordt beschreven. Voor mij is het belangrijk dat mensen uit hun harnas stappen. Alleen dan kun je tot de kern van de zaak komen en daarmee ook tot een waardige oplossing voor alle betrokken partijen.”

Het hele artikel ‘Down to earth’  met Digna de Bruin in Happinez in PDF

Lees de reacties op ‘Dow to earth’

Bronvermelding: Interview in Happinez 6 2014
Tekst: Tijn Touber
Fotografie: Inga Powilleit 

11 Responses to Holistische, probleemoplossende advocatuur en mediation

 1. Beste Digna,

  Ik wilde je gewoon even laten weten hoe geroerd ik was door jouw interview in Happinez.
  Jouw houding getuigt van een geweldige moed en wijsheid. Dat je binnen de advocatuur kiest voor de weg van het midden en ipv winnen/verliezen waarbij vooral verliezers vallen en oog hebt voor compromissen, is in mijn ogen vooral een (broodnodige) revolutionaire stap. Wat mag je daar trots op zijn!! Mensen zoals jij maken een immens verschil in deze wereld van verdeeldheid en haat. Ik wil je hiervoor bedanken en je alle, alle goeds wensen. Dat we nog veel van je mogen voelen/horen/zien. ga vooral zo door! (ook voor de bomen!)

  een warme groet
  Susan

 2. Ik heb net een artikel over jou gelezen in de Happinez. Jouw artikel en jouw werk, met name jouw persoonlijke visie en moed hebben mij diep geraakt. Zo puur en authentiek en met alle respect een beetje onverwacht voor de professie van advocaat! Wat verfrissend.

  Door diverse leidinggevende functies in de zorg in Nederland raakte ik “the true self”, zo noem ik dat, kwijt. Ik moest op een manier de rollen uitvoeren en taken verrichten die ver weg waren van wie ik werkelijk ben en van mijn waarden en ik had niet altijd de moed om op te komen voor waar ik in geloofde, want je moest je baan houden en gewoon je werk doen. Ik was diep ongelukkig. Ik volgde niet meer mijn eigen pad en luisterde niet meer naar mezelf, naar mijn hart niet en helemaal niet naar mijn ziel en verlangens.
  In de laatste paar maanden is mijn moeder overleden, mijn heldin en bron van inspiratie, en dan 5 weken later overleed een van mijn broers plotseling aan een hartaanval. Aan het begin van het jaar veel problemen met mijn eigen gezondheid. Ik werd snel wakker in een jaar vol met uitdagingen, pijn, maar toch groei en veel leerzame inzichten gekregen.
  Die ene zin uit het artikel ” Ik durf mijn impulsen en intuïtie te volgen- ook in mijn werk als advocaat- en te staan voor mijn waarden.”
  Dat is precies wat ik nu probeer te doen terwijl ik mezelf bevind in diepe transitie met soms intense pijn en angst voor de toekomst. Ik heb dat gelezen en dacht “Yes!!” Dat is precies wat ik ook wil.
  Het raakte me zo diep dat ik besloot om mijn intuïtie te volgen en jou te schrijven om te laten weten wat voor impact jouw woorden op me hebben gehad, zonder me druk te maken wat jij wel en niet van mij zou denken. Je hebt me behoorlijk geïnspireerd Digna de Bruin en ik bedank je van harte en ben zeer dankbaar dat jij zo moedig bent en authentiek durft te zijn.
  Zou je ooit lezingen hierover geven (ik persoonlijk vind dat dit wel zou moeten gebeuren!) sta ik als eerste in de rij!
  Ik wens jou “many blessings” toe en ook in jouw werk.
  Een zeer dankbare lezer, Linda

 3. Ha Digna bedankt voor je bericht en het interview! Ik vind je een prachtige maar vooral een dappere vrouw en wens je veel geluk en liefde toe op de weg die je al heel lang geleden begonnen was !!! Lieve groet Charlotte

 4. Hoi Digna,
  Met belangstelling en bewondering je verhaal gelezen. Mooi om te zien dat iemand meer zijn eigen leven gaat bepalen en met een positieve instelling zijn medemens tegemoet wil treden. Dat is niet altijd de gemakkelijkste weg maar wel een die uiteindelijk de meeste voldoening geeft, denk ik.
  Al heb ik hopelijk je juridische adviezen nooit meer nodig ik wens je veel succes op de ingeslagen weg.
  Met vriendelijke groet,
  André

 5. Ha Digna,

  Gefeliciteerd met deze mooie en oprechte ‘coming out’, zo mooi verwoord en verbeeld in de Happinez! Je raakt vast en zeker een snaar bij mensen, die hopelijk daardoor wat genuanceerder naar hun ‘rechten’ gaan kijken. En als ze dat niet op eigen kracht kunnen, weten ze jou zeker te vinden.

  Met warme groet, en hopelijk tot snel,
  Marion

 6. Geachte mevrouw De Bruin,
  Zojuist las ik een artikel over u in Happinez. Hoe inspirerend! Het is bijzonder om te lezen hoe u de mensen in een geschil benadert! Zelf ben ik secretaresse op een advocatenkantoor en heb mij al vaak afgevraagd of het niet anders kan in de advocatuur. Wel dus! Ik ben blij dat ik dit artikel tegen ben gekomen, mijn dank hiervoor en ik wens u alle goeds toe.

 7. Ha dag Digna,
  Je bent duidelijk zeg, in Happinez. Je zit niet alleen met blote voeten hoog op een trapleer; je staat in je uitspraken: sensitief, stevig en onorthodox.
  Het zijn vier asterisken waarmee je volgens mij kunt thuiskomen!

  Wat ik ontroerend in je verhaal vind is dat je uit bent op de geboorte van het nieuwe door het laten afsterven/loslaten van het oude en dat je gevoel hebt voor de angst en het onvermogen bij het veranderen.
  En hoe je/jullie dan het lege midden zoeken, of de ruimte die ge/vervuld kan worden.

  Fijn zo even met je mee te leven.
  Met hartelijke groet en tot ziens,
  Froukje.

 8. Geachte mevrouw De Bruin, beste Digna,

  Ik zag het artikel in het blad Happinez, Zuiver en kon het niet laten deze e-mail te sturen. Ik ben zelf jurist bij een bank in Amsterdam, woon aan een gracht met mijn vriend en hoewel ik het ‘goed’ voor elkaar heb zuigt er iets. Het juristen/advocatenvak waar veel om geld draait en winnen met verliezers is niet waar ik rechten/rechtvaardigheid voor gestudeerd heb. Ik ga dus zeker iets anders doen, al ben ik er momenteel nog niet helemaal uit wat.

  Wat ik hiermee wil zeggen is: goed artikel, goed dat er op een andere manier naar rechten wordt gekeken, erg inspirerend. Keep up the good work. Succes!

 9. hi Digna, “Leven is bewegen, in wat voor richting ook.

  Alleen degene die niet beweegt, komt niet aan”

  in de wijken bij ons is het dus: degene die niet beweegt komt aan: 30% obesitas dus we swingen hier wat af

  in de wijk!!!
  t ga je goed!!

  hartelijk groet v Jos

 10. Geachte mevrouw De Bruin,

  In de Happinez las ik uw artikel met veel belangstelling.
  Bij deze wil ik u complimenteren met uw wijze van werken.
  Eerst mens dan advocaat, prachtig! Werkelijk prachtig.

  Zelf ben ik een civiel jurist die op vergelijkbare wijze werkt.
  Er moesten wel eerst erg vervelende dingen in mijn leven gebeuren voor ik zo kon denken en werken, maar ik ben er dankbaar voor.

  Ik ben blij dat er steeds meer mensen met hun hart in plaats van alleen met hun hoofd werken.

  Keep up the good work.

  Met vriendelijke groet,
  Carel

 11. Dag Digna,

  Een tijdje geleden heb ik je nieuwsbrief ontvangen.
  Ik was blij verrast zo’n mail te ontvangen, maar nog mooier vond ik de inhoud.
  Voor mij was het een nieuw geluid uit de wereld van advocatuur en recht, een wereld die ik overigens nauwelijks anders ken dan vanuit de krant.

  Je aanpak en visie geven me hoop en vertrouwen dat het misschien met ons recht niet zo beroerd gesteld is als de indruk die ik soms uit het nieuws kreeg. Inderdaad alsof winnen hetzelfde is als recht doen.
  Gelukkig lees ik ook dat je een pionier bent in een bredere beweging van advocaten die naar een evenwichtiger rechtspraak streeft, of liever nog, die een balans zoekt in de rechten van individuele mensen. Geeft ook hoop.

  Dat je alle aspecten van het leven betrekt in je werk, het recht, de intermenselijke verhoudingen met alle emoties en het spirituele en daarin zoekt naar een goede balans, ik vind het hartverwarmend.

  Nou ja, het is een verhaal geworden dat ik je toch wel wilde vertellen. Ik waardeer je aanpak bijzonder.
  Je website is prachtig, beide.

  Hartelijke groet,

  Dineke

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.