Recht in Balans

Boom voor Digna geplant in Maleisisch regenwoud

Boom voor Digna geplant in Maleisisch regenwoud

Symbool voor wereldwijde herstel van onze ecosystemen

Managing director van Face the Future, Kees Hoogendijk, toont zijn waardering en respect voor het werk van Digna met het planten van een op haar naam gestelde boom. Het planten van de boom is een symbool voor de bijdrage van Face the Future aan het wereldwijde herstel van onze ecosystemen.

Het bedrijf heeft met hulp van de lokale bevolking in Maleisië 12.000 hectare regenwoud gerestaureerd tijdens de afgelopen 20 jaar. Het project is nog niet af, maar liefst 2 miljoen nog te planten bomen moeten het grote project completeren.

Mensen die leven in harmonie met de natuur

“Goed voorbeeld doet goed volgen”, aldus Kees. “Ik draag mijn uitgangspunten graag over aan de mensen om wie ik geef en die de verandering vertegenwoordigen die we zo graag in onze samenleving willen zien. Mensen die leven in harmonie met de natuur. Mensen zoals Digna, voor wie dit een kernwaarde is”.

Bijdrage aan de creatie van een rechtvaardiger samenleving

Kees heeft deze speciale boom geplant uit waardering en respect voor het werk dat Digna verricht om het recht weer in balans te doen zijn. De op waarden gebaseerde contracten die Digna steeds vaker weet ‘af te sluiten’ vormen volgens Kees een wezenlijke bijdrage aan de creatie van een rechtvaardiger samenleving.

Ter illustratie een gedicht ‘Boombeschrijving’

Bomen zijn werkelijk.
Hun bladeren praten werkelijk
met woorden veelzeggend en letterloos.

Hun toppen zingen.
Hun stammen zwijgen
hoorbaar.

Hun wortels houden
van de aarde.

Bij een boom
staande moet ik wel
ademen als een boom.

Naar een boom
ziende zie ik
hemel en aarde in elkanders
armen.

Want een boom,
een boom is een bruiloft.

Hans Andreus (1926-1977)

Dag van de Aarde 22 april

Een jaarlijkse dag met activiteiten die tot doel hebben mensen bewust te maken van het bijzondere van de aarde en het leven daarop.

Op deze dag wordt op positieve wijze aandacht gevraagd voor de wereldproblematiek rondom natuur, milieu en klimaatverandering. Bezinning en plezier staan hierbij voorop.

In de Verenigde Staten van Amerika is de Dag van de Aarde (International Earth Day) sinds 1970 een populair fenomeen. Ook in Frankrijk is de Dag van de Aarde al langer ingeburgerd. Sinds 2004 krijgt deze dag ook in Nederland steeds meer bekendheid.

Trees Integraal recht Digna de Bruin Advocatuur en Mediation

The emergence of Earth Day and the environmental movement began during the Uranus-Pluto conjunctions of the 1960s, when a legal conflict between Walt Disney and the Sierra Club prompted Supreme Court Justice William O.Douglas to write one of the most powerful dissents in the history of the environmental movement and his now famous quote:

“Who speaks for the trees?”

Two Earth Days were subsequently created: one proposed by John McConnell at a UNESCO Conference on the Environment in 1969, observed on the spring equinox; the other conceived by U.S. Senator Gaylord Nelson and celebrated on April 22 each year.

Voorspreker en verdediger van bossen en regenwoud

Wat gebeurt er met het regenwoud?

Beelden zeggen soms meer dan woorden.

Ik word persoonlijk geraakt door deze video van Prince EA als voorspreker en verdediger van bossen en regenwoud.

Neem even de tijd om het te bekijken…

Prince EA is een Amerikaanse rapper, gesproken woordartiest, muziekvideoartiest en rechtenactivist. “Dear future generations: sorry”

Herstelrechtdebat in Amsterdam

Wat gebeurt er in Nederland? Wie is wie in de lokale integrative law beweging?

Een kleine compilatie door Ainy Smith en Kim Wright

Herstelrecht als duurzame oplossing

Op dinsdag 21 april 2015 woonden we (Kim en Ainy) een de conferentie bij in De Rode Hoed; een debat over herstelrecht in de praktijk onder leiding van Clairy Polak.
Aanwezig waren ook Annemarie Penn, Jeroen Recourt en Klaartje Freeke, John Blad en Wiel Erens. Alex Brenninkmeijer reikt de Bianchi Prijs uit aan personen die zich hebben ingezet voor het herstelrecht.

Herstelrecht, het beperken van de schade

“Het herstelrecht gaat over het (anders dan enkel juridisch) oplossen van conflicten die zich in de samenleving voordoen zoals burenruzies, echtscheidingen, en ook misdrijven. Dader en slachtoffer spreken onder begeleiding met elkaar en beantwoorden vragen van het slachtoffer. Zij proberen zo de schade te beperken.
Sinds de eerste debatavond georganiseerd door de Bianchi Herstelrecht Stichting in de Rode Hoed, heeft de invoering van het herstelrecht in Nederland een indrukwekkende vlucht genomen. Het is een erkend onderdeel van slachtofferbeleid, er is een wettelijk basis voor gevormd, en er worden bij een aantal rechtbanken pilots mediation uitgevoerd. Er zijn jongerenrechtbanken voor conflictbemiddeling op scholen. Bovendien is er een initiatiefnota van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA over de toepassing van herstelbemiddeling binnen het strafrecht.”

Zie het evenement op de website van De Rode Hoed

Bijeenkomst in Amsterdam, zondag 19 april 2015

Gastvrij verwelkomd door Anna Van Der Leeuw was het goed om op te merken dat zoveel drukbezette advocaten uit de lokale gemeenschap, die zich bezighouden met ‘integrative law’ zich vrij konden maken om op zo’n korte termijn samen te komen.

De bijeenkomst was levendig en actiegericht. Diverse vervolgacties zijn ingepland!
Naast Anna en Digna de Bruin waren aanwezig: Alexander de Savornin Lohman. Hij introduceerde het concept ‘duurzaam recht’ in Nederland. Alex is voorzitter van ‘Sustainable Justice). Ook de business partner Jaap van Straalen en Meta Vaandrager, rechter bij de Rechtbank Amsterdam, waren aanwezig.

Onze zeer gewaardeerde Femke Wijdekop was aanwezig. Zij blinkt uit als ‘Advocaat van de Aarde’!
Femke heeft een TED-talk gehouden over hoe Recht onze relatie met de Aarde kan herstellen. Ze werd onlangs nog genoemd in een nieuwsbericht over een klimaatveranderingsrechtszaak (de Urgenda-zaak), pleitend voor de rechten van onze toekomstige generaties.

Sonja Ortmans was ook aanwezig. Sonja Ortmans bracht in 2003 een bezoek aan Bill van Zyverden, grondlegger van de holistische advocatuur en oprichter van de International Alliance of Holistic Lawyers (IAHL). Ze verliet het recht om zich fulltime te wijden aan het schrijven van boeken. Ze schreef een boek, genaamd: ‘Recht uit het hart, Een zoektocht naar holisme en compassie in het recht’ (Uitgeverij De Zaak, 2012). Het bezoek aan Bill van Zyverden komt hierin uitgebreid aan bod.

Klaartje Freeke is partner bij Freeke & Monster. Klaartje startte een mindfulness training aan de Universiteit van Amsterdam, gefaciliteerd door Charlie Halpern. Zo’n 120 mensen, waaronder advocaten en rechtenstudenten, wonen regelmatig de training bij.
De zakenpartner van Klaartje is Wikke Monster. Ik ontmoette haar op de herstelrechtconferentie. Wikke houdt zich gepassioneerd bezig met vergeving en compassie.

Petra Slingenberg, advocaat en mediator en oprichter van advocatenkantoor Delissen Martens kwam naar onze bijeenkomst vanuit Den Haag. Zij is gespecialiseerd in het Familierecht en Mediation en hanteert ook een integratieve aanpak; Holistic Law. Zij heeft o.a. het eerste Scheidingscafé in Nederland opgezet samen met Bert Ruitenbeek, psycholoog en mediator.

Minne van Woersem verruilde de advocatuur voor het beroep van massagetherapeut. Zodra hij hoorde over earth law, werd hij geïnspireerd om het recht weer op te pakken met vooruitzicht op kwaliteitsverbetering en bescherming van de aarde.

Fadime Kilic is een mensenrechten advocaat, oorspronkelijk uit Turkije. Haar website toont een compleet vrouwelijk team en zij zegt: “Wat wij met elkaar delen als team, is onze liefde voor het beroep en onze betrokkenheid bij de problemen die wij onder onze hoede krijgen. We streven enkel een doel na en dat is de beste oplossing voor onze klanten… Met onze passie voor originele oplossingen, ons analytisch vermogen, onze vastberadenheid en onze moed maken wij de advocatuur tot een creatief beroep.”

Te gast bij Digna

Het interview met Digna de Bruin in het magazine Happinez over rechtvaardigheid en waardigheid heeft veel aandacht gekregen. Advocaten die in de veronderstelling verkeerden er alleen voor te staan vonden Digna naar aanleiding van deze publicatie. Ook bedrijven, die de holistische aanpak van Digna aanspreekt, weten de weg naar Digna te vinden. Digna voert momenteel een rechtszaak om honderden bomen te beschermen tegen vernietiging ten behoeve van een eventuele uitbreiding van een golfbaan.

Digna werkt samen met Kim Wright aan een duurzame benadering van contracteren. Zij geven binnenkort een Masterclass ‘Bewuste Contracten’ bij Dialogue BV te Bussum.

Tijdens onze eerste avond bij Digna thuis waren we met een klein gezelschap. We raakten in een levendige conversatie met een van Nederlands bekende advocaten. Er zijn plannen voor een interessant programma over bewust contracteren (conscious contracts) in zijn kantoor in 2016.

Op vrijdag 9 oktober 2015 houden Kim en Digna de Masterclass Bewuste Contracten, Conscious Contracts bij Dialogue in Bussum. Voor deze masterclass zijn opleidingspunten te verkrijgen. Deze workshop wordt in het Engels gegeven.

Compilatie door Ayni Smith en J. Kim Wright, 2015

Het originele, Engelse artikel verscheen als eerste op Cutting Edge Law

Bij geschil beide partijen tot hun recht laten komen

“Leven is bewegen, in wat voor richting ook.
Alleen degene die niet beweegt, komt niet aan”

Deze stelling van Samuel L. Louis inspireert mij om steeds opnieuw te zoeken naar verdieping en verbetering. Hierdoor scherp ik mijn visie aan en beschik ik zo langzamerhand ook over andere dan ‘standaard’ advocatencompetenties naast inhoudelijk-juridische kennis. Het komt er niet altijd van mijn voortschrijdende visie te delen.

Visie op juridische conflicten

In mijn advocatenpraktijk kom ik regelmatig geschillen tegen waarbij ik denk: “Hier moet je niet mee naar de rechtbank; dit kan veel beter tussen de partijen onderling worden opgelost.” Zeker in gevallen waarbij mensen ook later nog met elkaar verder moeten. Maar ik vind het hoe dan ook belangrijk dat beide partijen zich gehoord voelen en dat er ruimte is voor hun meningen én gevoelens. Vaak was ik dus al bezig met ‘mediation’. Recent ben ik MfN-gecertificeerd mediator geworden. MfN is de nieuwe naam van het NMI (Nederlands Mediation Instituut). Kijk op www.mfnregister.nl voor meer achtergronden.

Recht in Balans

In mijn ogen is de traditionele advocatuur vooral gericht op, op welke wijze dan ook, ‘je gelijk halen’. Bij mij groeit gaandeweg het besef dat bij een geschil beide partijen letterlijk tot hun recht moeten kunnen komen. Ik neem in Nederland het voortouw in een internationale beweging van advocaten en mediators, die vanuit ditzelfde besef opereren. Ik vat dit gedachtegoed samen onder de noemer ‘Recht in Balans’. Kijk op mijn website www.rechtinbalans.nl voor meer informatie.

Door het tijdschrift Happinez ben ik geïnterviewd over mijn visie op (juridische) conflicten, de intentie waarmee ik werk en de advocatuur. Het interview is gepubliceerd in de rubriek ‘Down to Earth’, Happinez nr. 6. Ik stuur het interview mee.

Happinez Down to Earth Digna de Bruin

Voor vragen of een uitwisseling van (evoluerende) ideeën en suggesties ben ik natuurlijk altijd beschikbaar.
Graag tot een volgende keer.

Digna de Bruin

Trainer bij de Beroepsopleiding Advocaten

Digna werkt bij Beroepsopleiding Advocaten als advocaat-trainer met een groep beginnende advocaten die zij tijdens hun stage begeleidt als mentor.

Training in communicatie en het ontwikkelen van vaardigheden om op 3 niveaus te communiceren en te kunnen schakelen:
– inhoud,
– procedure,
– gevoel en relatie.

Vaardigheden en ethiek

Module 1: communicatieve vaardigheden:
intake, adviesgesprek, slechtnieuwsgesprek, luisteren – samenvatten – doorvragen,
basiscommunicatiemodel en oplossingsgericht werken

Module 2: presenteren – pleiten – comparitie

Module 3: onderhandelen en oplossingsgericht werken

Module 4: getuigenverhoor

Evaluatiegesprek

Meer over vaardigheden en ethiek; opleiding voor advocaat-stagiaires bij Beroepsopleiding Advocaten

Ingezonden post..

Ingezonden brief aan de Burgemeester van Baarn, geschreven door zoon Boris. Hij vat kort maar krachtig de opvatting van zijn moeder samen.

Ruzie oplossen door zoon Boris - Digna de Bruin

Digna village eco-citoyen

Over Digna, een ecologische village in Frankrijk; eco-citoyen.

‘Digna’ betekent niet alleen ‘waardigheid’, maar het is ook een bestaande plaats in Frankrijk met ecologie als belangrijk uitgangspunt.

Digna-village-eco-citoyen

Digna village in Tibet China

Tibet is een Autonome Regio in China. Het ruige landschap vormt een onherbergzaam gebied met weinig inwoners, zo’n 2,5 duizend mensen. De noordelijke helft van het Plateau van Tibet ligt op een hoogte van maar liefst 4583 meter. De Mount Everest ligt aan Tibet’s grens met Nepal.

Everest North Face toward Base Camp Tibet Luca Galuzzi

 

Hoog vanuit de lucht ziet het er bijzonder artistiek uit:

Everest North Face toward Base Camp Tibet Luca Galuzzi 2006 edit 1” by Luca Galuzzi (Lucag) – Transferred from the English Wikipedia.

Langzaam sterft wie een project opgeeft

Langzaam sterft wie een project opgeeft nog voor het is begonnen,
geen vragen stelt bij wat hij niet kent
of geen antwoord geeft op vragen over
wat hem vertrouwd is.

Langzaam sterft wie niet van doel verandert

Langzaam sterft wie slaaf van sleur wordt,
elke dag hetzelfde pad beloopt,
niet van doel verandert,
de kleur van zijn kleren niet durft te veranderen,
en niet met vreemden praat.

Langzaam sterft wie geen hulp aanvaardt

Langzaam sterft wie hartstocht schuwt,
langzaam sterft wie niet reist,
langzaam sterft wie geen hulp aanvaardt.

Vrij naar Lentamente Muere, Pablo Neruda